måndag 12 januari 2009

Skrivpuff utmaning 10

Det blir aldrig som man tänkt sig. Det var första gången på nästan två år som släktingarna från USA skulle komma på besök. Vi hade bokat julbord på stadshotellet. Vi skulle fara till Sälen och åkas skidor redan på annandagen. Stugan var hyrd sedan flera månader och förskottsbetald. USA-sällskapet hade aldrig stått på skidor någon gång varför vi, mer erfarna, skulle få ett eller flera goda skratt under resan. Dagen före julafton var skinkan klar, sillsorterna, fyra stycken, färdiga, revbensspjäll, två sorters köttbullar, syltor, grisfötter, tre sorters lax och flera andra traditionella svenska julrätter stod doftande i kylskåpen. Julspriten hade medomsorg förberetts och även avsmakats.
De anländer till Arlanda planenligt och vi plockar upp dem, fyra stycken istället för tre, och vi som hade en helt vanlig bil med plast för fem, dessutom hade vi gjort iordning gästrummet med tre sängar. Utan att vi visste något fanns svågerns mamma med som extra hjul för bagaget. Nåväl, det skulle nog ordna sig, frugan satt i knäet på svågern. Vad det gällde sängplats fick väl någon av ungarna sova inne hos oss.
Väl framme, bagaget avlastat, kläder bytta och några av gästerna nyuduschade kommer överraskning nummer två - de äter inte längre kött, inte heller fisk utan enbart grönsaker. Min fru gav mig en blick som hade kunnat dräpa en hel armékår. hela kylen var full med sådant de inte kunde äta. Möjligen kunde vi uppbåda en sallad eller två. Det här var katastrof och jag tog min syster åt sidan och undrade vad fan de inte hade kunnat höra av sig. Där vi bor finns inga kvällsöppna affärer, och julafton är julafton, det vill säga allt är stängt. Det blir aldrig som man tänkt sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar